Nuttig om weten

Uitbater zonnecentrum

Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen. Deze cellen vormen een goedaardig gezwel of een kwaadaardige tumor. Dit gebeurt ook bij huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van het type cellen van de opperhuid waaruit de tumor zich ontwikkelt: basaalcelcarcinoom; de minst kwaadaardige vorm van huidkanker, ontwikkelt zich in de basaalcellen van de opperhuid. Bij een basaalcelcarcinoom is de kans op genezing bijna 100%.plaveiselcelcarcinoom; ontwikkelt zich eveneens in de opperhuid en zaait vrijwel niet uit. Bij het plaveiselcelcarcinoom ligt het genezingspercentage op meer dan 90%. melanoom; de meest kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid. De overleving na 5 jaar (percentage van de patiënten dat na 5 jaar nog leeft) bedraagt bij melanoom 81%.

De twee vormen van huidkanker die ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf, het basaalcel- en het plaveiselcelcarcinoom, komen veruit het meeste voor. Samen vormen zij ongeveer 90% van de huidtumoren. Het melanoom, dat ontstaat uit de pigmentcellen in de opperhuid, komt bij circa 10% van de patiënten met huidkanker voor.

In de meeste gevallen is huidkanker een aantoonbaar gevolg van UV-straling. Teveel UV-straling beschadigt huidcellen eerst door rood te worden (verbranden). Op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn. De blootstelling aan UV-straling van de zon en eventueel zonne-apparatuur moet bij elkaar opgeteld worden. Huidkanker kwam vroeger altijd meer voor bij mensen die voor hun werk veel en langdurig in de zon komen zoals boeren, tuinders en schippers. Ook bij mensen met een lichte huid die lang in de tropen hebben gewoond, komt huidkanker vaker voor. Maar tegenwoordig komt huidkanker ook bij de gemiddelde Belg steeds meer voor. Dit komt doordat mensen sinds tientallen jaren vaker en ook langer in de zon komen, massaal op zon- en/of wintersportvakantie gaan en/of vaker gebruik maken van zonneapparatuur. Ook kinderen komen veel vaker en 'bloter' in de zon dan vroeger. Met name mensen met huidtype 1 en 2 verbranden snel in de zon.

Niet alleen in België, maar overal ter wereld wordt dagelijks gemeten hoeveel UV-straling op een bepaalde plaats te verwachten is tussen 12.00 en 15.00 uur. UV-indexwaarden zijn internationaal, maar liggen in bijvoorbeeld Italië wel aanzienlijk hoger dan in België. De UV-index wordt weergegeven op een schaal van 0-10. In België staan verwachte waarden in de weerberichten in de krant, op het internet, teletekst etc. Op radio en tv wordt alleen melding gemaakt van zonkracht 6 of hoger.

De UV-index wordt bepaald door: Het jaargetijde: in de zomer is in België de zonkracht sterker dan in de winter. Het tijdstip van de dag: UV-straling is in België het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur. De plaats op aarde: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de UV-straling, en hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV-straling. De mate van weerkaatsing: UV-straling wordt sterker door weerkaatsing via sneeuw, zand en water. Bewolking: door een dichtbewolke lucht komt nauwelijks UV-straling, maar let op er wordt wel UVstraling gereflecteerd tussen de wolken.

In de verschillende werelddelen loopt de hoeveelheid UV-straling sterk uiteen. Daar heeft de natuur zich ter plekke op aangepast. Daarom kunnen mensen uit de tropen beter tegen de zon dan Belgen. Of iemand bruin wordt of niet, is erfelijk bepaald. Dat verandert nooit in een mensenleven. Ook niet door meer of minder in de zon te zijn.  Op grond van de gevoeligheid van de huid zijn globaal vier huidtypen te onderscheiden: 1. verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen. 2. verbrandt snel, wordt langzaam bruin,  lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen. 3. verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid,  donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen. 4. verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen Met name mensen met huidtype 1 en 2 (gemiddeld zo´n 30% van alle Belgen) lopen een verhoogd risico op huidkanker, en dienen zich extra goed te beschermen tegen de zon.

Te veel zon is ongezond, maar te weinig zon is ook niet goed. Hoeveel zonlicht heeft een mens eigenlijk nodig om gezond te blijven? Wie zich niet goed beschermt tegen de zon, loopt het risico huidkanker te krijgen. Aan de andere kant zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D in de huid. En dat hebben we nodig om gezond te blijven. Vitamine D is namelijk goed voor sterke botten en tanden, en speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de weerstand. Vitamine D is verder belangrijk bij het voorkomen van botontkalking. Ook verkleint vitamine D het risico op botbreuken bij oudere vrouwen. Recent onderzoek wijst uit dat vitamine D mogelijk ook de kans op bepaalde vormen van kanker kan verkleinen. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht.  Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid.  Hoeveel vitamine D er wordt aangemaakt, hangt af van de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en de tijdsduur dat de huid is blootgesteld aan de zon. Van invloed zijn ook de intensiteit en golflengte van de UV-straling en de hoeveelheid onbedekte huid. Daarnaast zit vitamine D – zij het in beperkte mate - in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel); daarin zit iets meer vitamine D. In België wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Mensen die extra vitamine D nodig hebben krijgen een supplement. Kinderen van 4 jaar bijvoorbeeld (vanwege de opbouw van hun botten en tanden), zwangere vrouwen (vanwege de botopbouw van het kind) en senioren (omdat hun huid minder goed vitamine D kan aanmaken).

Als u gevarieerd eet en regelmatig buiten komt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u te weinig vitamine D binnenkrijgt. Twee tot drie maal per week een kwartiertje met uw hoofd en handen in de zon is doorgaans al genoeg om aan de gewenste hoeveelheid vitamine D te komen. Er zijn echter ook groepen mensen die wel het risico lopen te weinig vitamine D binnen te krijgen. Risicogroepen Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig voor de opbouw van hun botten en tanden. In zuigelingenvoeding en opvolgmelk is die extra vitamine D al toegevoegd; ouders die dat niet gebruiken, krijgen het advies om hun kind extra vitamine D te geven. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben extra vitamine D nodig. Een andere risicogroep zijn ouderen. Naarmate mensen ouder worden, is hun huid minder goed in staat om vitamine D aan te maken. Vooral mensen die weinig buiten komen, bijvoorbeeld doordat ze slecht ter been zijn of in een verpleeghuis wonen, moeten oppassen. Ook mensen (zowel volwassenen als kinderen) met een van nature donkere huidskleur lopen het risico om te weinig vitamine D binnen te krijgen. Hun huid moet namelijk veel langer aan zonlicht blootstaan dan de Belgische huid om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken. Tijdens Belgische winters kan bij deze mensen een tekort ontstaan. Ten slotte moeten ook mensen die weinig daglicht zien, zoals nachtwerkers, erop letten dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen. Hetzelfde geldt voor mensen die hun huid helemaal bedekken als ze buiten zijn.

De meeste cosmeticaproducten zijn lang, maar niet onbeperkt, houdbaar. Om de gebruiker van cosmetica hierover te informeren, staat een houdbaarheidssymbool of datum op het product afgedrukt. Op producten die ongeopend korter dan 30 maanden houdbaar zijn, staat aangegeven ‘bij voorkeur te gebruiken voor F’  Het houdbaarheidssymbool geeft aan: de periode van minimale houdbaarheid na openen, waarin het product in optimale kwaliteit kan worden gebruikt. U kunt het symbool vinden op de verpakking of het etiket van het product. De minimale houdbaarheid wordt aangeduid met het aantal maanden (M). Bij zonnecosmetica is het zo dat de beschermingsfactor in de tijd terug kan lopen. Dit proces wordt versneld door bijvoorbeeld warmte, zon of als er zand in het product is gekomen. Echter de fabrikant houdt hiermee rekening als hij de houdbaarheid etiketteert. Daarom kunt u ervan uitgaan dat het product na opening gedurende de gehele periode dezelfde bescherming biedt als op het product is aangegeven.

Nee, softtanning producten (verzorgende producten, die bij regelmatig gebruik zorgen voor een licht gebruinde teint) bevatten geen zonnefilter, dus bieden de huid geen bescherming tegen zonlicht. Door het gebruik van softtanningproducten wordt de huid wel geleidelijk gekleurd maar de huid wordt niet dikker waardoor de natuurlijke bescherming van de huid niet toeneemt. Het is daarom belangrijk dat áls u in de zon gaat, u altijd (ook) een anti-zonnebrandmiddel aanbrengt. Dit is uiteraard anders als er op het product iets anders is aangegeven.

traininglogotransp

1e stap naar gecertificeerd getuigschrift "uitbater zonnecentrum"

Zoek

Login